Εξετάσεις Εξουδετερωτικών Αντισωμάτων IgG (Neutralizing Antibodies) έναντι του ιού SARS-CoV2 στο Εργαστήριο μας

Θα θέλατε να μάθετε αν νοσήσατε από τον ιό SARS-CoV-2 και αν έχετε αποκτήσει ανοσία; Θα θέλατε να μάθετε αν ο εμβολιασμός σας πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα της ανοσίας; Τώρα υπάρχει η δυνατότητα!

Στο Εργαστήριο μας διενεργούμε τη νέα εξειδικευμένη εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό των Εξουδετερωτικών Αντισωμάτων (Neutralizing Antibodies) IgG έναντι της πρωτεϊνης Spike του ιού SARS-CoV2, πάράλληλα με τα Αντισώματα IgM.

Τα Εξουδετερωτικά Αντισώματα είναι ειδικά προστατευτικά αντισώματα ανοσοσφαιρίνης IgG τα οποία δρούν στην περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα της πρωτεϊνης S της ακίδας του ιού και εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα του οργανισμού.

Γενικά ο προσδιορισμός των Αντισωμάτων έναντι του Κορωνοϊού SARS-CoV-2 δίνει τη δυνατότητα γρήγορης παροχής πληροφοριών για την νόσο COVID-19 και αποτελεί ένα σημαντικό και πολύτιμο εφόδιο στο οπλοστάσιο των επιστημόνων υγείας για την ασφαλέστερη διάγνωση της νόσου, κυρίως σε άτομα τα οποία έχουν νοσήσει (χωρίς να το γνωρίζουν) καθώς και σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Μετά τη μόλυνση και τον πολλαπλασιασμό του ιού, ο οργανισμός (ανοσοποιητικό σύστημα) παράγει Αντισώματα (ανοσιακή απάντηση) για αυτοπροστασία, τα οποία μπλοκάρουν και σκοτώνουν τον ιό.

Τα κυριότερα Αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι ιών και μικροβίων είναι τα IgM και τα IgG. Tα IgM Αντισώματα παράγονται τις πρώτες μέρες (5-7) από την έκθεση στον ιό και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για 1-2 μήνες, ενώ τα IgG Αντισώματα εμφανίζονται στο αίμα λίγο αργότερα από τα IgM (2-3 εβδομάδες) και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για αρκετούς μήνες.

Ο έλεγχος κυρίως των Εξουδετερωτικών Αντισωμάτων IgG συνίσταται να γίνεται σε ασθενείς, 14 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή την επιβεβαιωμένη λοίμωξη και σε εμβολιασθέντες 15 μέρες μετά τη 2η εμβολιαστική δόση.

Πόσο αξιόπιστη είναι η ανίχνευση των Αντισωμάτων;

Όπως και για την Μοριακή μέθοδο έτσι και για τα Αντισώματα, η αδυναμία της εξέτασης είναι  πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Το αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει αν ο αριθμός των Αντισωμάτων που παράγονται είναι κάτω από τα όρια ανίχνευσης της εξέτασης ή αν δεν υπάρχουν  ακόμα Αντισώματα στο στάδιο που πραγματοποιήθηκε η δειγματοληψία.

Με τα μέχρι  στιγμής δεδομένα η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV2 αφήνει ανοσία με ελάχιστες εξαιρέσεις. Δεν γνωρίζουμε όμως ακόμα για πόσο χρόνο διατηρείται η ανοσία.
Ο τίτλος των Αντισωμάτων IgG παραμένει θετικός για αρκετό χρονικό  διάστημα αλλά το επίπεδο τους αρχίζει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Εξάλλου, αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και μελλοντικά αν εξακολουθούν να υπάρχουν και σε ποιο επίπεδο τα Αντισώματα IgG του SARS-CoV2 στο αίμα.
Η παρουσία των Αντισωμάτων IgG (ανοσία) είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι χειρίζονται ή  έρχονται σε επαφή με ασθενείς με τον ιό.                                                                                                                                       Σημαντικότατη και πάρα πολύ χρήσιμη επίσης είναι η παρουσία των Εξουδετερωτικών αυτών Αντισωμάτων IgG σε άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί.

Η εξέταση επίσης, σε σύγκριση με τη Μοριακή, είναι πολύ πιο γρήγορη (αποτελέσματα εντός μερικών ωρών), έχει πολύ χαμηλότερο κόστος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί  μαζικότερα σε χώρους με μεγάλο αριθμό προσωπικού π.χ. γραφεία, ξενοδοχεία,  εστιατόρια, καφέ, υπεραγορές ακόμα και σε αεροπορικές εταιρείες.

H παρουσία θετικών IgM Αντισωμάτων χωρίς την παρουσία IgG Αντισωμάτων τις πρώτες ημέρες από την  έναρξη πυρετού και βήχα μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα οφείλονται στον νέο ιό και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και να επαληθευθεί με τη Μοριακή  μέθοδο. Αν η εξέταση γίνει τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων  μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό επειδή ο οργανισμός δεν έχει προλάβει να  παράξει Αντισώματα.

Σε τι χρησιμεύουν οι εξετάσεις Αντισωμάτων;

Είναι ιδιαίτερα  χρήσιμες για τον έλεγχο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ιατροί και  νοσηλευτές που έχουν Αντισώματα θεωρούνται ότι έχουν ανοσία έναντι του SARS-CoV2 και επομένως, θα μπορούν να εξετάζουν  και να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19 χωρίς κίνδυνο για τους ίδιους ή για  άλλους ασθενείς.

Ιδιαίτερα  χρήσιμες είναι οι ορολογικές εξετάσεις και σε επιδημιολογικές μελέτες, στις  οποίες μεγάλος αριθμός ατόμων του πληθυσμού εξετάζεται για παρουσία Αντισωμάτων  έναντι του SARS-CoV2. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να  εκτιμηθεί σε γενικές γραμμές το ποσοστό των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με  τον ιό, δηλαδή πόσοι νόσησαν και η παρουσία Αντισωμάτων IgG να υποδηλώνει πιθανή ανοσία. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική για τον  σχεδιασμό παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις Υγειονομικές  Αρχές.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ οι εξετάσεις αυτές θεωρούνται βοηθητικές και πολύτιμες για τη διάγνωση του ιού και πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως για την καλύτερη διάγνωση θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονη εξέταση του ιού με Μοριακή μέθοδο ή Αντιγόνου και έλεγχο Αντισωμάτων.

Ευαισθησία: >98 % – Ειδικότητα: 100 %

Εξετάσεις Ταχείας Ανίχνευσης (Rapid Test)

Respiratory Multiple Tests (4 εξετάσεις σε 1 δείγμα) SARS-CoV-2 (Covid-19) Influenza A & B Strep A RSV (Respiratory Synsytial Virus) Στο Εργαστήριο μας διενεργούνται οι πιο κάτω εργαστηριακές εξετάσεις Ταχείας Ανίχνευσης (Rapid test) μέσω ρινοφαρυγγικών,...

Τροφική Δυσανεξία (Food Intolerance)

(Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας) 1. Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία? Τροφική Δυσανεξία (Δυσανεξία = η μη ανεκτικότητα) χαρακτηρίζεται γενικά κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή...

Τροφική Δυσανεξία (Ερευνες και μελέτες)

(Επιστημονικές έρευνες και μελέτες από ειδικούς για την Τροφική Δυσανεξία?) Is the problem on the plate or in the mind? “A postal survey was carried out with 5286 subjects reporting a wide range of chronic medical conditions, who had taken a food-specific IgG (ELISA)...

Τροφική Δυσανεξία (Food Intolerance)

Θέλετε να μάθετε ποιές τροφές σας αρρωσταίνουν; Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες σας, το άγχος και η χρόνια κούραση σας ΔΕΝ οφείλονται σε παθολογικά αίτια, αλλά…πιθανόν στο ψωμί που τρώτε καθημερινά; Αναρωτηθήκατε ποτέ ότι για τα φουσκώματα και...

Knowing your allergies

Knowing what you are allergic to is the first step in avoiding uncomfortable allergic reactions. While you can learn a lot by trial and error, getting tested will give you a definitive answer, allowing you to receive proper treatment for your allergies. Allergy is the...

Μάθετε τις αλλεργίες σας…

Τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται παγκόσμια ραγδαία αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής αρκετών ανθρώπων και σε ακραίες καταστάσεις να κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή τους. Υπολογίζεται δε ότι το 25-30% του πληθυσμού...

Βιταμίνη D – Η βιταμίνη του ήλιου

Αν σας έλεγαν ότι υπάρχει ένα «φάρμακο» το οποίο μπορεί να κτίζει γερά οστά, να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθειες, καρκίνο και Αλτσχάϊμερ και αυτό μάλιστα δωρεάν, θα το πιστεύατε; Κι’ όμως, αρκετοί επιστήμονες...

Vitamin D: D-fend your health

The role of vitamin D in regulating circulating levels of calcium and phosphorus to ensure normal bone mineralization is well known. Emerging evidence correlates insufficient levels of vitamin D to an increased risk of developing non-skeletal pathologies:...

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ.

Το Εργαστήριο μας συμμετέχει στην Ιχνηλάτηση των Στενών Επαφών με Δωρεάν εργαστηριακή εξέταση (Rapid Antigen Test) του ιού...

Μικροβιολογικός Έλεγχος Νερού

Επειδή, το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό…και το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό…η ποιότητα του νερού είναι τεράστιας σημασίας για την Υγεία μας! Το νερό είναι ένας πολύτιμος αλλά και πολύ ευάλωτος φυσικός πόρος. Είναι...
Translate »