Μάθετε τις αλλεργίες σας…

Τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται παγκόσμια ραγδαία αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής αρκετών ανθρώπων και σε ακραίες καταστάσεις να κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή τους. Υπολογίζεται δε ότι το 25-30% του πληθυσμού παγκόσμια υποφέρει από αλλεργίες.

Η αλλεργία είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «άλλο + έργο». Ο πρώτος που πρότεινε τον όρο αυτό ήταν ο Αυστριακός παιδίατρος Clemens von Pirquet, ο οποίος παρατήρησε το 1905 ότι κατά την επαναχορήγηση ετερόλογων ορών, ορισμένα άτομα αντί ανοσία εμφάνιζαν ορονοσία. Δηλαδή, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντί να εμφανίζει τη φυσιολογική δραστηριότητα για την οποία έχει ταχθεί από τη φύση, να εμφανίζει δηλαδή φύλαξη του οργανισμού (ανοσία), εμφάνιζε α -φύλαξη (αναφυλαξία) δηλαδή άλλο έργο (αλλεργία).

Τι είναι αλλεργία;

Επομένως, αλλεργία χαρακτηρίζεται κάθε ανώμαλη ή υπερβολική αντίδραση (υπερευαισθησία) του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες ΔΕΝ είναι επικίνδυνες ή βλαβερές για τον οργανισμό όπως, γύρεις δένδρων και φυτών, πρωτεΐνες τροφίμων κλπ. Οι ουσίες αυτές μπορεί να εισέλθουν στο σώμα μέσω της εισπνοής, της κατάποσης, ή με την επαφή στο δέρμα. Οι ουσίες που προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Μηχανισμός δράσης

Τα φυσιολογικά άτομα ανέχονται την επαφή του οργανισμού με αυτά τα αλλεργιογόνα χωρίς το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιδρά. Παρουσιάζει δηλαδή ανοσολογική ανοχή. Η ανοσολογική ανοχή είναι απαραίτητη διότι ο οργανισμός μας είναι υποχρεωμένος να έρχεται σε επαφή με συστατικά που δεν έχουν την ίδια σύσταση με τα δικά του και συνεπώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ανέχεται αυτή την επαφή χωρίς να αντιδρά, επειδή τα ξένα συστατικά είναι τις περισσότερες φορές χρήσιμα. Για παράδειγμα, εάν δεν υπήρχε το φαινόμενο της ανοσολογικής ανοχής τότε δεν θα μπορούσαμε να φάμε ζωικές ή φυτικές πρωτεΐνες.

Στα αλλεργικά άτομα υπάρχει διαταραχή αυτής της ανοσολογικής ανοχής σε κάποιες από τις ξένες πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα όταν αυτές εισέλθουν στον οργανισμό το ανοσοποιητικό σύστημα να υπεραντιδρά και να προκαλείται βλάβη σε κάποιους ιστούς ή όργανα του οργανισμού.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των αλλεργικών ατόμων, την πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο, το αναγνωρίζει, το απομνημονεύει, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και βλαβερό για τον οργανισμό και παράγει αντισώματα, τις ειδικές ανοσοσφαιρίνες Ε (IgE) οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες να αντιμετωπίζουν και να εξουδετερώνουν το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

Αυτές οι ανοσοσφαιρίνες συνδέονται σε ειδικές θέσεις (υποδοχείς) πάνω στην κυτταρική μεμβράνη συγκεκριμένων κυττάρων του οργανισμού τα οποία περιέχουν ποικιλία ουσιών μεταξύ των οποίων και ισταμίνη.

Κάθε φορά που το ίδιο αλλεργιογόνο εισέρχεται στον οργανισμό του ευαισθητοποιημένου ατόμου, το ανοσοποιητικό του σύστημα το θυμάται και αντιδρά άμεσα με απελευθέρωση χημικών ουσιών, όπως για παράδειγμα ισταμίνης, από τα ειδικά κύτταρα που φέρουν στην επιφάνεια τους τις ανοσοσφαιρίνες IgE και οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

Τα αλλεργικά άτομα είναι γενετικά προγραμματισμένα να παράγουν πληθώρα IgE αντισωμάτων εναντίον διαφόρων αλλεργιογόνων (τροφικών και περιβαλλοντικών).

Παρά το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των αλλεργικών ατόμων αντιδρά στα αλλεργιογόνα είναι βασικά ο ίδιος, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν (πχ. φτάρνισμα, βήχας, άσθμα, φαγούρα, εξάνθημα), να αφορούν άλλα μέρη του σώματος (πχ. μάτια, μύτη, δέρμα, πνεύμονες) και να ποικίλουν σε βαρύτητα από άτομο σε άτομο.

Όταν λέμε ότι ένα άτομο είναι ευαισθητοποιημένο σε κάποιο αλλεργιογόνο, εννοούμε ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει έλθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο, το έχει απομνημονεύσει, έχει κατασκευάσει IgE αντισώματα και είναι έτοιμο να αντιδράσει μόλις το αλλεργιογόνο έρθει σε επαφή ξανά με τον οργανισμό του.

Συμπτώματα

Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι άμεσες, εκδηλώνονται δηλαδή μέσα σε μερικά λεπτά μέχρι και 2 περίπου ώρες από την επαφή με το αλλεργιογόνο.

Η δράση του ανοσοποιητικού συστήματος εκδηλώνεται με ένα ευρύ φάσμα κλινικών συμπτωμάτων με ποικίλη ένταση και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εξανθήματα, οιδήματα, φαγούρα, κνίδωση, έκζεμα, δερματίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κοκκινισμένα και ερεθισμένα μάτια, άσθμα, ρινίτιδα, δύσπνοια, βήχας, φτάρνισμα, μπούκωμα, καταρροή, αγγειοοίδημα, ναυτία, εμετός και διάρροια, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και αναφυλαξία (αναφυλακτικό σοκ), η οποία είναι μία γενικευμένη αντίδραση στην οποία συμμετέχουν πολλά ζωτικά όργανα του οργανισμού.

Κληρονομικότητα ή περιβάλλον.

Έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες μία δραματική αύξηση των αλλεργικών παθήσεων στις λεγόμενες κοινωνίες «Δυτικού τύπου». Σε μερικές αλλεργικές παθήσεις η αύξηση της συχνότητας είναι εντυπωσιακή, αφού έχει διπλασιασθεί ή και τετραπλασιασθεί αυτή η συχνότητα μέσα σε διάστημα 20-30 ετών. Μία τέτοια αύξηση είναι απίθανο να οφείλεται μόνο σε αλλαγή του γενετικού υποστρώματος (κληρονομική προδιάθεση) και οι αιτίες αναζητούνται πλέον σε μεταβολές των περιβαλλοντικών συνθηκών. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η κληρονομική προδιάθεση κληρονομείται με τρόπο σύνθετο και αυτό που παρεμβαίνει καθοριστικά στην εκδήλωση ή όχι της αλλεργικής νόσου είναι το περιβάλλον.

Ποιες ουσίες προκαλούν αλλεργίες?

Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις λέγονται αλλεργιογόνα και αυτά μπορεί να είναι Τροφικά ή Περιβαλλοντικά.

Στα συχνότερα τροφικά αλλεργιογόνα που εμπλέκονται στις αλλεργίες συμπεριλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ξηροί καρποί, οστρακοειδή, δημητριακά, φράουλες, ντομάτα, σόγια κλπ.

Στα δε συχνότερα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα συμπεριλαμβάνονται οι γύρεις των φυτών και δένδρων, γρασίδια, ακάρεα σκόνης σπιτιού, μύκητες, δηλητήρια εντόμων και κατοικίδια ζώα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση μίας αλλεργικής αντίδρασης θεωρούνται οι πιο κάτω:

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως η ιγμορίτιδα αλλά και τα κρυολογήματα.

Οι καιρικές συνθήκες, όπως η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, ο κρύος αέρας και η υγρασία.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου όπως καυσαέρια, ρύποι εργοστασίων και αυξημένη χρήση κλιματιστικών συσκευών.

Η διατροφή, όπου πέραν των συγκεκριμένων τροφικών αλλεργιογόνων στα οποία το άτομο παρουσιάζει αλλεργία, επιπρόσθετα μία κακή διατροφή μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα. Οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια τόσο όσον αφορά τη σύσταση, τη συντήρηση και την επεξεργασία τους με την προσθήκη διαφόρων ουσιών, όπως συντηρητικών, χρωστικών και των διαφόρων πρόσθετων (τα γνωστά Ε) των τροφίμων καθώς και την πρόσθεση των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων. Επιπλέον, θα πρέπει να διευκρινιστεί στην περίπτωση αυτή κατά πόσον πρόκειται για Τροφική Αλλεργία (αντισώματα IgE) ή Τροφική Δυσανεξία (αντισώματα IgG)

Διάφορες χημικές ουσίες, όπως απορρυπαντικά, σπρέι, διάφορα καλλυντικά και αρώματα, καθώς και οι σκόνες στο περιβάλλον και οι οσμές της κουζίνας.

Το κάπνισμα, όπου το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για την εκδήλωση αλλεργίας και βρογχικού άσθματος σε μεγάλο αριθμό παιδιών.

Διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως είναι οι έντονες συγκινήσεις, η υπερβολική χαρά και λύπη, ο θυμός και το άγχος.

Η «υπόθεση της υγιεινής», η οποία ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 80 και υποστηρίζει ότι τα σημερινά παιδιά, επειδή έχουν μειωμένες πιθανότητες μικροβιακών λοιμώξεων στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, λόγω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργία επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά και «εκπαιδεύεται» να αντιδρά με «αλλεργικό τρόπο», δηλαδή να παράγει τα IgE αντισώματα, αντί τα αντισώματα IgG όπως στην περίπτωση της επαφής με τα μικρόβια.

Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται ότι δρα προστατευτικά στην εκδήλωση αλλεργικών παθήσεων. Οι σημερινές μητέρες έχουν ελάχιστο χρόνο και παρά τις καλές προθέσεις δεν θηλάζουν τα παιδιά τους τόσο όπως γινόταν σε παλαιότερες εποχές.

Πως αντιμετωπίζεται η αλλεργία?

Η αλλεργία αντιμετωπίζεται βασικά με 2 τρόπους:

Απομάκρυνση – αποφυγή αλλεργιογόνου

Εφ’ όσον διαγνωσθεί το αίτιο (αλλεργιογόνο), η απομάκρυνση και η αποφυγή του είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο αλλά δεν είναι πάντοτε εφικτό. Σε κάποιες περιπτώσεις η πλήρης αποφυγή του αλλεργιογόνου είναι αδύνατη (π.χ. αερομεταφερόμενες γύρεις), ενώ σε άλλες περιπτώσεις η απομάκρυνση του αλλεργιογόνου μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα καλείται να λύσει (π.χ. απομάκρυνση αγαπημένων κατοικίδιων ζώων). Συχνά όμως είναι δυνατή η πλήρης αποφυγή του αλλεργιογόνου ή τουλάχιστον η μείωση της έκθεσης σ’ αυτό (π.χ. αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων, απορρυπαντικών, λήψη μέτρων για μείωση του επιπέδου των ακάρεων της οικιακής σκόνης).

Φαρμακευτική αγωγή

Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά αποτελεσματικά φάρμακα για τις αλλεργίες, η σωστή χρήση των οποίων εξασφαλίζει, στις περισσότερες περιπτώσεις, έλεγχο των συμπτωμάτων και άριστη ποιότητα ζωής.

Τα κυριότερα φάρμακα είναι, αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, βρογχοδιασταλτικά, αντιφλεγμονώδη, αδρεναλίνη και ανοσοθεραπεία (αντί- IgE θεραπεία).

Η μέθοδος της ανοσοθεραπείας στοχεύει στο αίτιο της αλλεργίας, δηλαδή το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Αυτή τροποποιεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, με ειδικά «αλλεργικά εμβόλια», ώστε να μην εκλαμβάνει πλέον τις αλλεργιογόνους ουσίες ως απειλητικές και να μην υπεραντιδρά σε αυτές με τα γνωστά αλλεργικά συμπτώματα.

Διάγνωση αλλεργίας

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη διάγνωση της αλλεργίας είναι το ιστορικό του ασθενούς, αφού έτσι μπορεί ο ειδικός ιατρός να υποπτευθεί πότε και που ο ασθενής εμφανίζει τα συμπτώματα. Συχνά δεν αναζητείται μόνο ένα αίτιο αλλά ένα πλήθος από παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για τα συμπτώματα τα οποία δεν είναι ειδικά της αλλεργίας και μπορεί να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις, όπως π.χ. Τροφική Δυσανεξία.

Έτσι, αφού προσδιοριστεί ότι υπάρχουν πιθανότητες ένας ασθενής να είναι αλλεργικός και αφού εντοπιστούν οι πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλούν την αλλεργία, ακολουθεί η επαλήθευση-επιβεβαίωση με ειδικές εξετάσεις.

Σήμερα, η εργαστηριακή ιατρική διαθέτει βασικά 2 μεθόδους διάγνωσης της αλλεργίας. Τη δερματική εξέταση (Skin-Prick Test) και τις ειδικές εξετάσεις αίματος για τον ποσοτικό προσδιορισμό των ειδικών αντισωμάτων IgE που υπάρχουν στα διάφορα αλλεργιογόνα.

Στο Εργαστήριο μας έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε ποσοτικά μια σειρά από Τροφικά και Περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, μέσα από τις ειδικές αλλεργιολογικές εξετάσεις AlleisaScreen, με μεγάλη αξιοπιστία και ακρίβεια και ειδικά επιλεγμένα για τον κυπριακό πληθυσμό.

Σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία MEDIWISS Analytic η οποία ειδικεύεται στον τομέα αυτό από το 1999 με τεράστια επιτυχία, δημιουργήσαμε 3 διαφορετικά προγράμματα (panels) ειδικά για την Κύπρο (CY 1 Food Panel, CY 2 Respiratory Panel, CY 3 Mix Panel) τα οποία περιλαμβάνουν 115 τροφικά και περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα και τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των αλλεργιών που ταλαιπωρούν τους συνανθρώπους μας στον κυπριακό χώρο.

Η εξέταση AlleisaScreen, γίνεται με ανοσοαποτυπωτική μέθοδο (Immunoblot) για τον ποσοτικό προσδιορισμό των αντισωμάτων των ειδικών αλλεργιογόνων IgE που υπάρχουν στα διάφορα προγράμματα (3 panels).

IgE allergens panels1

Μετά τη διαδικασία της εξέτασης, τα αποτελέσματα καταμετρούνται από ειδική κάμερα του υπολογιστή και μέσα από ειδικό πρόγραμμα αναλύονται και μεταφέρονται στην τελική τους μορφή, δηλαδή στην έκδοση των αποτελεσμάτων.

Η ταξινόμηση των αποτελεσμάτων γίνεται σύμφωνα με τις μονάδες αντίδρασης (IU/ml) των ειδικών αντισωμάτων IgE, σε κλάσεις (από το 0 μέχρι το 6).

Κλάση Μονάδες (IU/ml) Ερμηνεία
0 < 0.34 Μή ανιχνεύσιμη ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE)
1 0.035 – 0.69 Χαμηλή παρουσία ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE)
2 0.70 – 3.49 Ελαφρά αυξημένη παρουσία ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE)
3 3.50 – 17.49 Σημαντικά αυξημένη παρουσία ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE)
4 17.50 – 49.99 Ψηλή παρουσία ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE)
5 50.0 – 99.0 Αρκετά ψηλή παρουσία ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE)
6 > 100 Εξαιρετικά ψηλή παρουσία ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE)

Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται τα αποτελέσματα των συγκριτικών μελετών της μεθόδου AlleisaScreen με άλλες μεθόδους όπως η δερματική αντίδραση Skin-prick test και η Capfeia (Elisa)

AlleisaScreen/Skin-prick test AlleisaScreen/Capfeia (Elisa)
Sensitivity: 95,1 %
Specificity: 80,2 %
Accuracy: 88,3 %
Sensitivity: 84,3 %
Specificity: 95,0 %
Accuracy: 90,6 %

Σύμφωνα με συγκριτικές  μελέτες η ευαισθησία, η ειδικότητα και η ακρίβεια της μεθόδου είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα καθιστώντας την εξέταση αρκετά αξιόπιστη.

Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση ή στον αποκλεισμό της παρουσίας αλλεργίας και συνεπώς να βοηθήσουν στη γρήγορη διάγνωση και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, για διασφάλιση καλύτερης υγείας και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 

Πίνακας Αλλεργιογόνων

CODE FOODS ΤΡΟΦΙΜΑ
F20 Almond Αμύγδαλο
F49 Apple Μήλο
F45 Baker’s yeast Μαγιά
F92 Banana Μπανάνα
F85 Celery Σέλινο
F93 Cocoa Κακάο
F31 Carrot Καρότο
F78 Casein Καζεΐνη
Fx400 Cheese-mix (Roquefort, Cheddar, Emmental, Edam) Τυριά (Διάφορα) (Roquefort, Cheddar, Emmental, Edam)
Fx10 Citrus-mix (Lemon, Orange Lime) Εσπεριδοειδή (Διάφορα) (Λεμόνι, Πορτοκάλι, Γλυκολέμονο)
F3 Cod Βακαλάος
F23 Crab Καβούρι
F1 Egg white Ασπράδι αυγού
F75 Egg yolk Κρόκος αυγού
FfishCY Fish-mix (Hake, Mackerel, Plaice, Salmon, Sardine) Ψάρια (Διάφορα) (Μουρούνα, Σκουμπρί, Γλώσσα, Σολομός, Σαρδλελα)
F17 Hazelnut Φουντούκια
F2 Cow’s Milk Αγελαδινό γάλα
F290 Oyster Στρείδια
F95 Peach Ροδάκινο
F13 Peanut Φιστίκια
F35 Potato Πατάτα
F5 Rye flour Σίκαλη
F10 Sesame Σουσάμι
F24 Shrimp Γαρίδες
F14 Soya bean Σόγια
F44 Strawberry Φράουλα
F25 Tomato Ντομάτα
F40 Tuna Τόνος
F256 Walnut Καρύδια
F4 Wheat flour Σιτάρι
FmuCY Mussel-mix (Octopus, Clam, Squid) Μαλάκια (Διάφορα) (Χταπόδι, Αχιβάδα, Καλαμάρι)
FnutCY Nut-mix (Brazil nut, Cashew nut, Pistachio) Ξηροί Καρποί (Διάφορα) (Βραζιλιάνικα φιστίκια, Φιστίκια Κάσιους, Χαλεπιανά)
Sx3 Spice-mix (Bay leaves, Curry, Mustard, Paprika, Pepper) Μπαχαρικά (Διάφορα) (Δάφνη, Κάρυ, Μουστάρδα, Πάπρικα, Πιπέρι)
F27 Beef Βοδινό
F26 Pork Χοιρινό
F9 Rice Ρύζι
F48 Onion Κρεμμύδι
F87 Melon Πεπόνι
F79 Gluten Γλουτένη
  TREE POLLENS ΔΕΝΔΡΑ
T35 Acacia-mix (Acacia baileyana) Ακακία
T2 Alder black (Alnus glutinosa) Σκλήθρα (Κλήθρα)
T5 Beech European (Fagus sylvatica) Οξιά
T3 Birch white (Betula pendula) Σημύδα
T24 Cedar atlas (Cedrus libani atlantica) Κέδρος
T23 Cypress-mix (sempervirens/arizonica) Κυπαρίσσι
T8 Elm field (Ulmus campestris) Φτελιά
T18 Eucalyptus (Eucalyptus globulus) Ευκάλυπτος
T4 Hazel filbert (Corylus avellana) Φουντουκιά
T1 Maple-box elder (Acer negundo) Σφεντάμι
T70 Mulberry white (Morus alba) Μουριά
T7 Oak-mix (Quercus robur/alba) Δρυς (Βελανιδιά)
T9 Olive (Olea europea) Ελιά
T16 Pine-mix (Pinus Silvestre) Πεύκος
T11 Plane tree London (Platanus acerifolia) Πλάτανος
T10 Walnut black (Juglans californica) Καρυδιά
T12 Willow goat (Salix caprea) Ιτιά
  GRASS POLLENS ΓΡΑΣΙΔΙΑ
Gx Grass-mix (Sweet vernal grass, Bermuda grass, Orchard grass, Meadow fescue, Rye grass, Timothy grass, Brome grass, Velvet grass, Quack grass, Tall oat grass) Γρασίδια (Διάφορα) (Ανθόξανθον, Αγριάδα (Βερμούδα), Δακτυλίς η συνεσπειρωμένη, Φέστουκα η λειμώνιος, Λόλιο το πολυετές, Φλέως ο λειμώνιος (Τριφύλλι), Αγριόβρωμη, Ολκός ο μαλλωτός, Αγρόπυρον, Βρώμη η υψηλή)
G16 Meadow foxtail (Alopecurus pratensis) Αλωπέκουρος ο λειμώνιος
G12 Rye (Secale cereale) Σίκαλη
G15 Common wheat (Triticum aestivum) Σιτάρι
  WEED POLLENS ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ
W8 Dandelion (Taraxacum officinale) Πικραλίδα
W10 Lamb’s quarter (Chenopodium album) Χηνοπόδιο (Λουβουδιά)
W6 Mugwort common (Artemisia vulgaris) Αρτεμισία (Αψιθιά)
W20 Nettle (Urtica dioica) Τσουκνίδα
W7 Ox-eye daisy (Chrysanthemum) Μαργαρίτα
W21 Pellitory-mix (Parietaria officinalis) Περδικάκι
W14 Pigweed (Amaranthus retroflexus) Αμάρανθος (Βλίτο)
W9 Plantain (Plantago lanceolata) Αρνόγλωσσο (Πλατανιά)
W3 Ragweed giant (Ambrosia trifida) Αμβροσία
  MOULDS ΜΥΚΗΤΕΣ
M6 Alternaria alternata Alternaria alternata
M3 Aspergilus fumigatus Aspergilus fumigatus
M5 Candida albicans Candida albicans
M2 Cladosporium herbarum Cladosporium
M14 Epicoccum purpurascens Epicoccum purpurasc.
M1 Penicillium notatum Penicillium notatum
  EPITHELIAL & ANIMAL PROTEINS ΕΠΙΘΗΛΙΑ & ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΖΩΩΝ
E1 Cat epithelium & dander Τρίχωμα γάτας
E5 Dog dander Τρίχωμα σκύλου
E201 Canary feathers Φτερά καναρινιού
E85 Chicken feathers Φτερά κοτόπουλου
E213 Parrot feathers Φτερά παπαγάλου
E7 Pigeon droppings Περιττώματα περιστεριού
  HOUSE DUST MITES ΑΚΑΡΕΑ
D2 Derm. Farinae Derm. Farinae
D1 Derm. Pteronyssinus Derm. Pteronyssinus
Hx House dust mixture Σκόνη σπιτιού
  VENOMS & INSECTS ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ & ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ
I1 Bee venom Μέλισσα
I6 Cockroach Κατσαρίδα
I3 Wasp venοm Σφήκα
  OCCUPATIONAL & OTHERS ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ & ΑΛΛΑ
K213 Oakwood Δρύινο ξύλο
K82 Latex Λάστιχο
O21 Hey dust Σκόνη από αγρούς

Εξετάσεις Ταχείας Ανίχνευσης (Rapid Test)

Respiratory Multiple Tests (4 εξετάσεις σε 1 δείγμα) SARS-CoV-2 (Covid-19) Influenza A & B Strep A RSV (Respiratory Synsytial Virus) Στο Εργαστήριο μας διενεργούνται οι πιο κάτω εργαστηριακές εξετάσεις Ταχείας Ανίχνευσης (Rapid test) μέσω ρινοφαρυγγικών,...

Τροφική Δυσανεξία (Food Intolerance)

(Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας) 1. Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία? Τροφική Δυσανεξία (Δυσανεξία = η μη ανεκτικότητα) χαρακτηρίζεται γενικά κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή...

Τροφική Δυσανεξία (Ερευνες και μελέτες)

(Επιστημονικές έρευνες και μελέτες από ειδικούς για την Τροφική Δυσανεξία?) Is the problem on the plate or in the mind? “A postal survey was carried out with 5286 subjects reporting a wide range of chronic medical conditions, who had taken a food-specific IgG (ELISA)...

Τροφική Δυσανεξία (Food Intolerance)

Θέλετε να μάθετε ποιές τροφές σας αρρωσταίνουν; Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες σας, το άγχος και η χρόνια κούραση σας ΔΕΝ οφείλονται σε παθολογικά αίτια, αλλά…πιθανόν στο ψωμί που τρώτε καθημερινά; Αναρωτηθήκατε ποτέ ότι για τα φουσκώματα και...

Knowing your allergies

Knowing what you are allergic to is the first step in avoiding uncomfortable allergic reactions. While you can learn a lot by trial and error, getting tested will give you a definitive answer, allowing you to receive proper treatment for your allergies. Allergy is the...

Βιταμίνη D – Η βιταμίνη του ήλιου

Αν σας έλεγαν ότι υπάρχει ένα «φάρμακο» το οποίο μπορεί να κτίζει γερά οστά, να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθειες, καρκίνο και Αλτσχάϊμερ και αυτό μάλιστα δωρεάν, θα το πιστεύατε; Κι’ όμως, αρκετοί επιστήμονες...

Vitamin D: D-fend your health

The role of vitamin D in regulating circulating levels of calcium and phosphorus to ensure normal bone mineralization is well known. Emerging evidence correlates insufficient levels of vitamin D to an increased risk of developing non-skeletal pathologies:...

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ.

Το Εργαστήριο μας συμμετέχει στην Ιχνηλάτηση των Στενών Επαφών με Δωρεάν εργαστηριακή εξέταση (Rapid Antigen Test) του ιού...

Μικροβιολογικός Έλεγχος Νερού

Επειδή, το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό…και το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό…η ποιότητα του νερού είναι τεράστιας σημασίας για την Υγεία μας! Το νερό είναι ένας πολύτιμος αλλά και πολύ ευάλωτος φυσικός πόρος. Είναι...

Θυρεοειδική λειτουργία (Thyroid function)

Τι είναι ο Θυρεοειδής αδένας; Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός και τι ο υπερθυρεοειδισμός; Ο Θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αλλά από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Βρίσκεται στο κάτω μέρος του τραχήλου και μπροστά από τους...
Translate »