Τροφική Δυσανεξία (Food Intolerance)

Θέλετε να μάθετε ποιές τροφές σας αρρωσταίνουν;

  • Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες σας, το άγχος και η χρόνια κούραση σας ΔΕΝ οφείλονται σε παθολογικά αίτια, αλλά…πιθανόν στο ψωμί που τρώτε καθημερινά;
  • Αναρωτηθήκατε ποτέ ότι για τα φουσκώματα και τους πόνους στο στομάχι ή στα έντερα, μπορεί να φταίει…το κοτόπουλο, ή για τη δυσκοιλιότητα σας ίσως να ευθύνονται…τα αμύγδαλα;
  • Πως θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι το άσθμα, η ρινίτιδα και η ιγμορίτιδα σας, μπορεί να προκαλείται από…την αγαπημένη σας σοκολάτα;
  • Θα σας φαινόταν περίεργο αν μαθαίνατε ότι η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση και άλλες δερματοπάθειες πιθανόν να οφείλονται…στα αχλάδια;
  • Απορείτε που για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις αρθραλγίες και μυαλγίες σας μπορεί να φταίει…το γάλα;
  • Ίσως και να γελούσατε αν μαθαίνατε ότι το βάρος σας που δεν μειώνεται (παρά την εντατική σας δίαιτα) και η κυτταρίτιδα σας που δεν φεύγει (παρά την υγιεινή σας διατροφή) πιθανόν να οφείλεται…στο ρύζι ή στο μαρούλι;

Κι’ όμως, όσο περίεργα και αν σας φαίνονται αυτά, όλα αυτά τα προβλήματα μπορεί να οφείλονται στα αγαπημένα και «υγιεινά» σας φαγητά, τα οποία όμως, ο δικός σας οργανισμός δεν ανέχεται και πως, χωρίς να το γνωρίζετε, πιθανόν αυτά να είναι και η αιτία για τα συχνά και χρόνια προβλήματα της υγείας σας.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, υπολογίζεται ότι ο μισός περίπου πληθυσμός παγκόσμια (40-50%) υποφέρει από Τροφική Δυσανεξία, χωρίς να το γνωρίζει.

Τι είναι όμως η Τροφική Δυσανεξία;

Τροφική Δυσανεξία (δηλαδή η μη ανεκτικότητα τροφίμων) χαρακτηρίζεται γενικά κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή συστατικού της ή ως πρόσθετης ουσίας σε άλλο τρόφιμο και ειδικότερα στην αδυναμία κατανάλωσης, απορρόφησης, αφομοίωσης και μεταβολισμού της από τον οργανισμό.

Η αντίδραση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση διαφόρων αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού (αντισωμάτων, λευκοκυττάρων κ.λ.π.) για να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει αυτήν την τροφή, επειδή τη θεωρεί και την αντιμετωπίζει ως “εχθρική” και “βλαβερή” για τον ίδιο τον οργανισμό μας.

Αναμφισβήτητα η Υγεία είναι το ύψιστο αγαθό της ζωής!

Αν εξαιρέσουμε τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν σήμερα την υγεία μας, όπως τους γενετικούς, τους περιβαλλοντικούς, τις ασθένειες και τα ατυχήματα, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και το άγχος, η διατροφή είναι ο μόνος παράγοντας ο οποίος μπορεί να ελεγχθεί.

  • Μπορούμε λοιπόν να ελέγξουμε τη διατροφή μας?
  • Μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας μέσω της διατροφής μας?
  • Μήπως άραγε κάποιες τροφές, αντί να μας θρέφουν μας αρρωσταίνουν?
  • Προβληματίζεστε τι πρέπει να τρώτε?
  • Πόσο σίγουροι είστε τελικά ότι μπορείτε να απολαύσετε άφοβα και χωρίς προβλήματα, όλα αυτά που αγαπάτε?
  • Μπορεί τελικά αυτό που είναι για κάποιον φαγητό, για τον δικό σας οργανισμό να είναι δηλητήριο?

Είναι πλέον αποδεκτό και αναμφισβήτητο γεγονός, ότι η διατροφή παίζει τον σπουδαιότερο και σημαντικότερο ρόλο στην υγεία μας. Πάρα πολλές παθήσεις και προβλήματα της σύγχρονης εποχής αποδίδονται στη διατροφή μας.

Τη διαπίστωση αυτή την έκανε πρώτος ο Ιπποκράτης το 400 π.χ. λέγοντας, «Άσε την τροφή σου να γίνει το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή σου», για να συμπληρώσει μερικούς αιώνες αργότερα (75 π.χ.) ο Ρωμαίος φιλόσοφος Τίτος Λουκρήτιος λέγοντας πως, «Αυτό που για κάποιον είναι φαγητό, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι δηλητήριο».

Είναι επίσης πραγματικό γεγονός ότι τα τελευταία 50 χρόνια ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής έχουν αλλάξει ακόμα πιο δραματικά. Για πάρα πολλούς ανθρώπους τα πιο κοινά και συνήθως αγαπημένα μας τρόφιμα, επενεργούν όχι σαν φάρμακο αλλά σαν…φαρμάκι για τον οργανισμό μας, προκαλώντας αμέτρητα προβλήματα υγείας χωρίς καν να το υποψιαζόμαστε.

Το καθημερινό μας διαιτολόγιο έχει εμπλουτισθεί με καινούργιες και εξωτικές τροφές, με νέες πρόσθετες χημικές ουσίες και νέες τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και ποτών.

Όλα αυτά, μαζί με τη συνεχώς αυξανόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος και των υπογείων υδάτων, την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, ορμονών κ.λ.π. στη διατροφή μας, καθώς επίσης τις ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού μας, τις διάφορες παθήσεις και φλεγμονές του πεπτικού μας συστήματος, τις αντιδράσεις στα χημικά συστατικά των τροφίμων (συντηρητικών ή χρωστικών) και τη μονότονη συνήθως διατροφή μας, προκαλούν υπερφόρτιση του οργανισμού μας και επιδεινώνουν την προσπάθεια του να απορροφήσει και να αφομοιώσει τις τροφές, με αποτέλεσμα να αντιδρά σε αυτές, να μην τις “ανέχεται” προκαλώντας έτσι την Τροφική Δυσανεξία.

Παράγοντες που προκαλούν Τροφική Δυσανεξία

  • Σύγχρονος τρόπος ζωής (lifestyle)
  • Καινούριες – εξωτικές τροφές
  • Νέες πρόσθετες χημικές ουσίες
  • Νέες τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων – ποτών
  • Μόλυνση περιβάλλοντος και υπογείων υδάτων
  • Υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, ορμονών, κτλ
  • Ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού
  • Διάφορες παθήσεις και φλεγμονές του πεπτικού συστήματος
  • Αντιδράσεις στα χημικά συστατικά των τροφίμων (συντηρητικών, χρωστικών)
  • Μονότονη διατροφή

Πως επηρεάζεται ο οργανισμός μας? (Μηχανισμός δράσης)

Από τη στιγμή που μια ξένη ουσία (ιοί, μικρόβια, τοξίνες κ.λ.π.) μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, ο οργανισμός αντιδρά φυσιολογικά σε αυτήν και παράγει αντισώματα και άλλες ουσίες που εξουδετερώνουν τον εχθρό (αντιγόνο), εμποδίζοντας τον από το να βλάψει τον οργανισμό. Όταν κάποιος παρουσιάζει δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, ο οργανισμός του δεν το αφομοιώνει εντελώς, επιτρέποντας έτσι στο ημιτελές τρόφιμο να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος ως αντιγόνο, όπου και αντιμετωπίζεται ως «εχθρικό» με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά και να παράγει τα ειδικά αντισώματα IgG (ανοσοσφαιρίνη G) για να αμυνθεί και να προστατεύσει τον οργανισμό από τους ανεπιθύμητους «εισβολείς».

Κάθε αντίδραση είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εκκρίνει πολύ ισχυρές χημικές και τοξικές ουσίες για να εξουδετερώσει τους ανεπιθύμητους “εισβολείς”. Η κινητοποίηση του οργανισμού για αντιμετώπιση των “εισβολέων”, πυροδοτεί διάφορες εσωτερικές βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό, με την εμπλοκή και άλλων οργάνων και συστημάτων, εκτός του ανοσοποιητικού (π.χ. θυρεοειδής, πάγκρεας, ήπαρ, επινεφρίδια, νευρικό, ενδοκρινικό σύστημα) με αποτέλεσμα σταδιακά την πίεση, την κόπωση και την εξάντληση τους. Αυτή η συνεχής και χρόνια πίεση υπονομεύει, αποδυναμώνει και φθείρει σοβαρά την άμυνα του οργανισμού και έτσι βρίσκεται εκτεθειμένος και ευάλωτος σε διάφορες παθήσεις, τόσο σωματικές όσο και νευροψυχολογικές.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε τμήματα των τροφών, κυρίως μόρια πρωτεϊνών, πεπτίδια αλλά και σε διάφορες άλλες χημικές ουσίες, που απορροφούνται από το έντερο σαν να ήταν μικρόβια. Τα αντιμετωπίζει δηλαδή σαν «εχθρικά». Υπό κανονικές συνθήκες μόνο απλά σάκχαρα, λιπαρά οξέα, αμινοξέα και άλλες απλές χημικές ουσίες απορροφούνται από το έντερο. Στην πράξη όμως αυτό δεν ισχύει. Είτε λόγω φλεγμονής του βλεννογόνου του εντέρου (από μυκητιάσεις, τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις κ.λ.π.) είτε λόγω κατανάλωσης των πεπτικών ενζύμων, έχουμε σαν αποτέλεσμα να φτάνουν στον βλεννογόνο του εντέρου διάφορες δραστικές ενώσεις (πεπτίδια κ.λ.π.) τα οποία και απορροφούνται. Προκαλείται έτσι φθορά της γαστρεντερικής μεμβράνης, δημιουργεί διαρροές στο έντερο, προκαλεί εντερική δυσβίωση (αλλοίωση της ισορροπίας της βακτηριδιακής χλωρίδας του εντέρου) και αυξάνει την τοξίνωση του παχέος εντέρου. Οι δραστικές αυτές ουσίες, αποτέλεσμα της συνεχούς και άσκοπης αμυντικής διαδικασίας, επιδρούν σε πάρα πολλούς ενδογενείς μηχανισμούς του οργανισμού διαταράσσοντας τη βιοχημεία του. Ετσι προκαλείται δυσλειτουργία στα ενδογενή συστήματα και η μία παθολογική λειτουργία πυροδοτεί την επόμενη ώσπου τελικά εκδηλώνεται με τη μορφή κάποιας πάθησης.

Φανταστείτε το ανοσοποιητικό (αμυντικό) μας σύστημα σαν έναν άριστα εκπαιδευμένο και οργανωμένο στρατό, με μοναδική αποστολή την αντιμετώπιση των πραγματικών εισβολέων (μικρόβια, ιούς, παράσιτα, τοξίνες, κτλ).

Σκεφτείτε τώρα την άσκοπη σπατάλη των δυνάμεων του και πως μπορεί να καταρρεύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όταν καλείται επιπλέον να αντιμετωπίσει και τους εικονικούς εισβολείς: τις τροφές που τρώμε καθημερινά.

Οι αντιδράσεις αυτές και η παραγωγή αντισωμάτων IgG έναντι των συγκεκριμένων τροφίμων, χαρακτηρίζονται από καθυστερημένα χρονικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες, σε αντίθεση με την Τροφική Αλλεργία όπου παράγονται αντισώματα IgE και εμφανίζουν άμεσες, εμφανείς και οξείες αντιδράσεις εντός 2-4 ωρών.

Το φαινόμενο αυτό, της καθυστερημένης χρονικά αντίδρασης από την ώρα λήψης της τροφής μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και την ανίχνευση της αιτίας, χωρίς την ειδική εργαστηριακή εξέταση αίματος.

Με την ειδική όμως εξέταση αίματος (FoodPro Test Microarray IgG) και τον ακριβή προσδιορισμό των συγκεκριμένων τροφίμων, όπου ο οργανισμός μας παρουσιάζει Τροφική Δυσανεξία και την απομάκρυνση τους τελικά από τη διατροφή μας, ο οργανισμός μας αρχίζει να ανασυγκροτείται. Τώρα δεν καταναλώνεται άσκοπα αλλά έχει τον χρόνο και την άνεση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τυχόν άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν παράγονται πλέον οι μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων για την καταπολέμηση ανύπαρκτων εισβολέων οι οποίες απορυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι επιτρέπουμε σε αυτό να «αναπνεύσει», να επαναλειτουργήσει σωστά χωρίς πίεση, για να μας παράσχει την απαραίτητη ασπίδα προστασίας έναντι των διαφόρων ασθενειών, επιφέροντας ταυτόχρονα ευεξία και ψυχολογική ηρεμία στον οργανισμό μας.

Τα συμπτώματα δεν είναι ανάλογα με την ποσότητα κατανάλωσης της «ένοχης» τροφής. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις και μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα και παθήσεις σε βάρος οποιουδήποτε οργάνου του οργανισμού. Στην πραγματικότητα η Τροφική Δυσανεξία είναι συνεχής και χρόνια, αφού η κατανάλωση των «ένοχων» τροφίμων είναι διαρκής, επειδή τα τρόφιμα αυτά μπορεί να βρίσκονται στην καθημερινή μας διατροφή (γάλα, ψωμί, λάδι, ντομάτα, μπανάνες, αμύγδαλα, καφές κ.λ.π.).

Επειδή η Τροφική Δυσανεξία είναι μία εξατομικευμένη βιοχημική αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες τροφές, ο κάθε οργανισμός, ως διαφορετικός και μοναδικός, αντιδρά σε διαφορετικά είδη τροφίμων από κάποιον άλλον, προκαλώντας του ταυτόχρονα και διαφορετικές παθήσεις και προβλήματα.

Αυτό που κάνει τον καθένα από εμάς διαφορετικό, παρά το γεγονός ότι η γενετική μας κατασκευή είναι σχεδόν η ίδια, ονομάζεται γενετικός πολυμορφισμός και αυτό εξηγεί και το γεγονός γιατί καμία δίαιτα δεν ταιριάζει στις διατροφικές ανάγκες όλων των ανθρώπων.

Με ποιες παθήσεις και προβλήματα συνδέεται η Τροφική Δυσανεξία?

Έχει αποδειχθεί μέσα από διάφορες επιστημονικές μελέτες ότι η Τροφική Δυσανεξία συνδέεται με κάποιες χρόνιες παθήσεις και προβλήματα όπως Γαστρεντερολογικά, Μεταβολικά, Δερματολογικά, Αναπνευστικά, Μυοσκελετικά, Νευροψυχολογικά κ.λ.π. (βλέπε πίνακα).

Γαστρεντερολογικά και Μεταβολικά Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο Crohn, φουσκώματα, αναγούλες, ευκοιλιότητα, δυσκοιλιότητα, κοιλιακοί πόνοι, γαστρίτιδα, στομαχικές κράμπες, κατακράτηση υγρών, βουλιμία, απώλεια βάρους, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, διαβήτης
Δερματολογικά Εκζεμα, ψωρίαση, αναφυλαξίες, φαγούρα, ακμή, εξανθήματα, ατοπική δερματίτιδα, στοματικά έλκη
Αναπνευστικά Ασθμα, δύσπνοια, βρογχίτιδα, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα
Νευροψυχολογικά Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πονοκέφαλος, ημικρανίες, έξαψη, ίλιγγος, ναυτία, λήθαργος, υπνηλία, αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος, υπερένταση, λιποθυμίες, κούραση, αδυναμία, δυσκολία αντίληψης και συγκέντρωσης, παιδική υπερκινητικότητα
Μυοσκελετικά Αρθραλγίες, μυαλγίες, δυσκαμψία, κράμπες, μυϊκές αδυναμίες
Αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα Ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυτισμός, πολλαπλή σκλήρυνση, οίδημα βλεφάρων, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, αρρυθμίες, ταχυκαρδίες

Προτού όμως ενοχοποιηθεί η Τροφική Δυσανεξία για τα προβλήματα αυτά,θα πρέπει προηγουμένως ο ιατρός σας να ερευνήσει και να αποκλείσει την πιθανότητα ύπαρξης οποιασδήποτε άλλης παθολογικής κατάστασης.

Πως ανιχνεύεται η Τροφική Δυσανεξία?

Με μία ειδική εργαστηριακή εξέταση αίματος (FoodPro Test Microarray IgG) και μία απόλυτα αξιόπιστη και εγκεκριμένη μέθοδο (Τεχνολογία Microarray), η οποία τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιείται με τεράστια επιτυχία στη Γενετική για τη μελέτη του DNA (ανίχνευση αλλοιώσεων, μεταλλάξεων κ.λ.π.) όπως επίσης και στη φαρμακολογία και στη μελέτη διαφόρων τύπου καρκίνου.

Πρόκειται για μία καθαρά εργαστηριακή εξέταση αίματος, όπου απαιτούνται ειδικά αντιδραστήρια, ειδικός εργαστηριακός εξοπλισμός, με εξειδικευμένα προγράμματα υπολογιστή (software), άριστες γνώσεις χειρισμού τους και επομένως αυτή μπορεί να διεκπεραιωθεί ΜΟΝΟ σε Κλινικά Εργαστήρια.

Η εταιρεία Omega Diagnostics αντιλαμβανόμενη την τεράστια σημασία και προοπτική της νέας αυτής τεχνολογίας στον τομέα της υγείας και της διατροφής, προχώρησε στη δημιουργία της πρώτης παγκόσμιας διαγνωστικής εξέτασης για την ανίχνευση της Τροφικής Δυσανεξίας, με τη μέθοδο Microarray, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά και πρακτικά την τεχνολογία της Γενετικής στην ανίχνευση της Τροφικής Δυσανεξίας.

Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση και καταμέτρηση των αντισωμάτων IgG, τα οποία παράγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σε σημαντικό αριθμό τροφίμων, πέραν των 220, με μία μόνο εξέταση και με απόλυτη ακρίβεια και αξιοπιστία.

Εξάλλου, τα κλινικά αποτελέσματα της μεθόδου αυτής έχουν επιβεβαιωθεί με επιστημονικές μελέτες τόσο από τη Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρεία, όσο και από αρκετά άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ινστιτούτα ερευνών.

Η ανίχνευση της Τροφικής Δυσανεξίας με τη μέτρηση στο αίμα των αντισωμάτων IgG, υπερίσχυσε και εκτόπισε άλλες πιο παλιές και αναξιόπιστες μεθόδους (π.χ. κυτταροτοξικές) καθώς και τις λεγόμενες “αναίμακτες” μεθόδους (π.χ. ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας κ.λ.π.) και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός του ψηλού επιπέδου που παρέχει αυτή η μέθοδος έναντι των άλλων, καθώς και στην αξιοπιστία και μεγάλη ακρίβεια και αναλυτικότητα των αποτελεσμάτων της.

Για τον εντοπισμό των αντισωμάτων IgG στην εξέταση της Τροφικής Δυσανεξίας με τη μέθοδο Microarray, το Εργαστήριο μας χρησιμοποιεί τα αντιδραστήρια της εταιρείας Omega Diagnostics LTD.      

Το 79% των ατόμων που επέμεναν αυστηρά στις διαιτητικές οδηγίες που τους δόθηκαν σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους, ανέφεραν μια σημαντική μείωση στα διάφορα προβλήματα υγείας που είχαν

Department of Health Studies, University of York, UK

Τα πλεονεκτήματα της έναντι των άλλων μεθόδων είναι:

  • Αξιοπιστία 95%
  • Αναπαραγωγιμότητα 97.5%
  • Ταυτόχρονη εξέταση 222 τροφίμων
  • Μετρήσιμα αποτελέσματα αντισωμάτων IgG σε μονάδες μg/ml (όχι απλώς Θετικά/Αρνητικά)
  • Ειδικότητα – Ακρίβεια – Εγκυρότητα
  • Επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες πανεπιστημιακού επιπέδου

Λόγω δε της ακρίβειας και της αξιοπιστίας της, παρέχει τη δυνατότητα στο εργαστήριο να μετρήσει και να καθορίσει με μεγάλη ακρίβεια, ασφάλεια και ευαισθησία τον βαθμό αντίδρασης των αντισωμάτων IgG έναντι των αντιγόνων των συγκεκριμένων τροφίμων, καθιστώντας το έργο των ιατρών και διατροφολόγων πιο απλό και πιο αποδοτικό.

Επιπλέον, τα εκχυλίσματα των αντιγόνων των συγκεκριμένων τροφίμων της εξέτασης είναι εγκεκριμένα και ελεγμένα από την FDA (Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων και Φαρμάκων) για να είναι εξασφαλισμένη η μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Microarray anti-food IgG technology

Δείγμα αποτελεσμάτων

FoodPro Test 220+ Report

221 τροφές καθημερινής κατανάλωσης

Στην εξέταση FoodPro 220+, περιλαμβάνονται 222 τρόφιμα, όλα καθημερινής κυρίως χρήσης, τα οποία έχουν επιλεγεί κατόπιν ερευνών από διατροφολόγους και άλλους ειδικούς, επειδή έχουν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες και πιο συχνές τροφικές δυσανεξίες. Οι τροφές αυτές είναι διάφορα δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, μπαχαρικά, καρυκεύματα, όπως πιο κάτω:

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Α-ΛΑΚΤΑΛΒΟΥΜΙΝΗ, Β-ΛΑΚΤΟΣΦΑΙΡΙΝΗ, ΓΑΛΑ ΒΟΥΒΑΛΙΟΥ, ΚΑΖΕΙΝΗ, ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ, ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΥΓΟΥ, ΚΡΟΚΟΣ ΑΥΓΟΥ, ΑΙΓΙΝΟ ΓΑΛΑ, ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑ
ΨΑΡΙΚΑ / ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΦΥΚΙ (ESPAQUETTE), ΦΥΚΙ(SPIRULINA), ΦΥΚΙ (WAKAME), ΑΝΤΖΟΥΓΙΑ, ΠΕΤΑΛΙΔΑ, ΛΑΥΡΑΚΙ, ΚΥΠΡΙΝΟΣ, ΧΑΒΙΑΡΙ, ΑΧΙΒΑΔΑ, ΚΥΔΩΝΙ, ΓΑΔΟΣ, ΚΑΒΟΥΡΙ, ΣΟΥΠΙΑ, ΞΙΦΙΑΣ, ΧΕΛΙ, ΒΑΚΑΛΑΟΣ, ΜΟΥΡΟΥΝΑ, ΡΕΓΚΑ, ΑΣΤΑΚΟΣ, ΣΚΟΥΜΠΡΙ, ΠΕΣΚΑΝΔΡΙΤΣΑ, ΜΥΔΙΑ, ΧΤΑΠΟΔΙ, ΣΤΡΕΙΔΙ, ΠΕΡΚΑ, ΛΟΥΤΣΟΣ, ΓΛΩΣΣΑ, ΣΩΛΗΝΑΣ, ΣΟΛΟΜΟΣ, ΣΑΡΔΕΛΑ, ΧΤΕΝΙ, ΓΑΡΙΔΕΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙ, ΠΕΣΤΡΟΦΑ, ΤΟΝΟΣ, ΚΑΛΚΑΝΙ, ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ
ΦΡΟΥΤΑ ΜΗΛΟ, ΒΕΡΙΚΟΚΟ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ, ΜΠΑΝΑΝΑ, ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ, ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ, ΜΥΡΤΙΛΛΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΚΡΑΝΑ, ΧΟΥΡΜΑΣ/ΦΟΙΝΙΚΙ, ΣΥΚΟ, ΣΤΑΦΥΛΙ, ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ, ΓΚΟΥΑΒΑ, ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ, ΛΕΜΟΝΙ, ΜΟΣΧΟΛΕΜΟΝΟ, ΛΙΤΣΙ, ΜΑΓΚΟ, ΠΕΠΟΝΙ, ΜΟΥΡΑ/ΣΥΚΑΜΙΝΟ, ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ, ΕΛΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΠΑΠΑΓΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΟ, ΑΧΛΑΔΙ, ΑΝΑΝΑΣ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΡΟΔΙ, ΣΤΑΦΙΔΑ, ΣΜΕΟΥΡΑ, ΡΑΒΕΝΤΙ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΣΤΑΦΥΛΑ, ΦΡΑΟΥΛΑ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ, ΝΤΟΜΑΤΑ, ΚΑΡΠΟΥΖΙ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΡΙΘΑΡΙ, ΦΑΓΟΠΥΡΟ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΚΟΥΣΚΟΥΣ, ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ, ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ, ΓΛΙΑΔΙΝΗ, ΒΥΝΗ, ΚΕΧΡΙ, ΒΡΩΜΗ, ΠΟΛΕΝΤΑ, ΚΙΝΟΑ, ΡΥΖΙ, ΣΙΚΑΛΗ, ΣΙΤΑΡΙ ΣΠΕΛΤ, ΤΡΑΝΓΛΟΥΤΑΜΙΝΑΣΗ, ΣΙΤΑΡΙ, ΠΙΤΟΥΡΟ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
ΒΟΤΑΝΑ και ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ, ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, ΔΑΦΝΗ, ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ, ΚΑΝΕΛΑ. ΓΑΡΙΦΑΛΟ, ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ, ΚΥΜΙΝΟ, ΚΑΡΡΥ, ΑΝΗΘΟΣ, ΣΚΟΡΔΟ, ΤΖΙΝΤΖΕΡ, ΓΚΙΝΚΟ, ΤΖΙΝΣΕΓΚ, ΛΥΚΙΣΚΟΣ, ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ, ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ, ΜΕΝΤΑ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ, ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ, ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ, ΠΙΠΕΡΙ, ΔΥΟΣΜΟΣ, ΤΣΙΛΙ, ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ, ΣΑΦΡΑΝΙ/ΚΡΟΚΟΣ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ, ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ, ΘΥΜΑΡΙ, ΒΑΝΙΛΙΑ
ΚΡΕΑΤΑ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ. ΤΡΑΓΟΣ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΠΑΠΙΑ, ΑΛΟΓΟ, ΑΡΝΙΣΙΟ, ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΣ, ΒΟΔΙΝΟ, ΠΕΡΔΙΚΑ, ΧΟΙΡΙΝΟ, ΟΡΤΥΚΙ, ΚΟΥΝΕΛΙ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ, ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ, ΕΛΑΦΙ, ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΑΣΙΟΥΣ, ΚΑΡΥΔΑ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ, ΜΑΚΑΝΤΑΜΙΑ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ, ΠΙΝΟΛΙΑ, ΧΑΛΕΠΙΑΝΑ, ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ, ΚΑΡΥΔΙΑ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ, ΑΓΚΙΝΑΡΑ, ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΜΕΛΙΝΤΖΑΝΑ, ΚΟΥΚΙΑ, ΦΑΣΟΛΑΚΙ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΑΣΠΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΠΑΝΤΖΑΡΙ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, ΚΡΑΜΒΙ, ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΜΒΙ, ΚΑΠΑΡΗ, ΚΑΡΟΤΟ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΣΕΛΙΝΟ, ΣΕΣΚΟΥΛΟ, ΡΕΒΙΘΙ, ΡΑΔΙΚΙ, ΑΓΓΟΥΡΙ, ΜΑΡΑΘΟΣ, ΝΕΡΟΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΠΡΑΣΟ, ΦΑΚΗ, ΜΑΡΟΥΛΙ, ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΜΠΙΖΕΛΙ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΠΑΤΑΤΑ, ΡΑΠΑΝΑΚΙ, ΡΟΚΑ, ΣΟΓΙΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ, ΓΟΓΓΥΛΙ, ΝΕΡΟΚΑΡΔΑΜΟ, ΓΙΟΥΚΑ
ΑΛΛΑ ΦΥΚΙ (ΖΕΛΑΤΙΝΗ), ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ, ΧΑΡΟΥΠΙ, ΚΑΣΤΑΝΑ, ΚΑΚΑΟ, ΚΑΦΕΣ, ΚΟΛΑ, ΜΕΛΙ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΣΙΝΑΠΙ, ΣΟΥΣΑΜΙ, ΗΛΙΑΝΘΟΣΠΟΡΟΣ, ΤΑΠΙΟΚΑ, ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ, ΜΑΓΙΑ

Αξιολόγηση αποτελεσμάτων

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνεται σύμφωνα με τον βαθμό αντίδρασης (μέτρησης) των αντισωμάτων IgG, τα οποία εντοπίζονται στο αίμα για κάθε τρόφιμο ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα τρόφιμα ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες, γνωρίζοντας έτσι ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς η κατανάλωση τους, ποια θα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά και με μέτρο και ποια μπορείτε να τα καταναλώνεται ελεύθερα.

Τα αποτελέσματα καταγράφονται και ταξινομούνται ως εξής:

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα τρόφιμα εκείνα τα οποία ο βαθμός αντίδρασης των αντισωμάτων τους είναι μικρότερος από 24 μονάδες και επομένως μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα, επειδή δεν προκαλούν καμία Τροφική Δυσανεξία στον οργανισμό, εκτός από τις πιο κάτω περιπτώσεις:

  • Εάν υποφέρετε από κάποια κλασσική αλλεργική αντίδραση (IgE) σε οποιαδήποτε από τα τρόφιμα αυτά, μην τα τρώτε. Τα αντισώματα IgE των κλασσικών αλλεργικών αντιδράσεων ΔΕΝ ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΙ από αυτήν την εξέταση.
  • Εάν είστε κάτω από ειδική δίαιτα ή αποφεύγατε (για οποιονδήποτε λόγο) κάποια τρόφιμα για χρονική περίοδο πέραν των 3 μηνών, τότε η αντίδραση των αντισωμάτων IgG στα εξεταζόμενα τρόφιμα, θα είναι πιθανόν μειωμένη και επομένως θα πρέπει να τα χειριστείτε με την απαραίτητη προσοχή.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα τρόφιμα εκείνα τα οποία ο βαθμός αντίδρασης των αντισωμάτων τους κυμαίνεται από 24 μέχρι 30 μονάδες και επομένως θα πρέπει να περιοριστεί ή να γίνεται εκ περιτροπής η κατανάλωση τους επειδή προκαλούν μέτρια Τροφική Δυσανεξία στον οργανισμό.

Η πιο πάνω κατηγορία περιλαμβάνει τα τρόφιμα εκείνα τα οποία ο βαθμός αντίδρασης των αντισωμάτων τους είναι μεγαλύτερος από 30 μονάδες και θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς η κατανάλωση τους για περίοδο από 3 μέχρι και 6 μήνες, επειδή προκαλούν αυξημένη ή σοβαρή Τροφική Δυσανεξία στον οργανισμό.

Η Δυσανεξία προς τα «ένοχα» τρόφιμα αναμένεται να μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της περιόδου αποφυγής τους (από 3 μέχρι 6 μήνες), με αποτέλεσμα να βελτιωθεί αισθητά και ριζικά η ποιότητα της υγείας σας και της ζωής σας. (Η περίοδος αποφυγής των τροφίμων έχει τη σημασία της, επειδή η μνήμη των αντισωμάτων IgG διαρκεί περίπου 6 μήνες και μετά “ξεχνά” να αντιδρά στα συγκεκριμένα τρόφιμα).

Μετά την περίοδο αυτή, θα πρέπει με την καθοδήγηση του ιατρού ή του διατροφολόγου, τα τρόφιμα αυτά σταδιακά, μεθοδικά και υπομονετικά να επαναφέρονται στη διατροφή σας.

Υπάρχει όμως πάντα και η πιθανότητα να υπάρχει γενετική προδιάθεση, όπου τα άτομα είναι γενετικά «προγραμματισμένα» να μην ανέχονται κάποια τρόφιμα και επομένως η δυσανεξία τους σε αυτά να είναι γενετική (έμφυτη) και άρα μόνιμη.

Τα αποτελέσματα παραδίδονται περίπου σε 3 εργάσιμες μέρες γραπτώς είτε αποστέλλονται ηλεκτρονικά, μαζί με πληροφορίες για την εξέταση, τις τροφές και γενικές οδηγίες χειρισμού των αποτελεσμάτων.
Τα αποτελέσματα διατίθενται σε πάνω απο 30 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρωσικά κλπ).

Η εξέταση που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Με την ειδική αυτή εξέταση αίματος θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη η ζωή σας, αφού θα μπορείτε να μάθετε με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία ποιες τροφές σας προκαλούν τα διάφορα προβλήματα υγείας και αφού τις αφαιρέσετε από τη διατροφή σας να βελτιώσετε κι’ εσείς αισθητά και ριζικά την υγεία σας και την ποιότητα της ζωής σας.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι να ανακαλύψετε και τις τροφές που μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε ελεύθερα και χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές μελέτες χιλιάδες άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας έχουν επωφεληθεί από τις εξετάσεις αυτές και έχουν βελτιώσει σημαντικά την υγεία τους.

Γιατί όχι κι’ εσείς;

Εξετάσεις Ταχείας Ανίχνευσης (Rapid Test)

Respiratory Multiple Tests (4 εξετάσεις σε 1 δείγμα) SARS-CoV-2 (Covid-19) Influenza A & B Strep A RSV (Respiratory Synsytial Virus) Στο Εργαστήριο μας διενεργούνται οι πιο κάτω εργαστηριακές εξετάσεις Ταχείας Ανίχνευσης (Rapid test) μέσω ρινοφαρυγγικών,...

Τροφική Δυσανεξία (Food Intolerance)

(Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας) 1. Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία? Τροφική Δυσανεξία (Δυσανεξία = η μη ανεκτικότητα) χαρακτηρίζεται γενικά κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή...

Τροφική Δυσανεξία (Ερευνες και μελέτες)

(Επιστημονικές έρευνες και μελέτες από ειδικούς για την Τροφική Δυσανεξία?) Is the problem on the plate or in the mind? “A postal survey was carried out with 5286 subjects reporting a wide range of chronic medical conditions, who had taken a food-specific IgG (ELISA)...

Knowing your allergies

Knowing what you are allergic to is the first step in avoiding uncomfortable allergic reactions. While you can learn a lot by trial and error, getting tested will give you a definitive answer, allowing you to receive proper treatment for your allergies. Allergy is the...

Μάθετε τις αλλεργίες σας…

Τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται παγκόσμια ραγδαία αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής αρκετών ανθρώπων και σε ακραίες καταστάσεις να κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή τους. Υπολογίζεται δε ότι το 25-30% του πληθυσμού...

Βιταμίνη D – Η βιταμίνη του ήλιου

Αν σας έλεγαν ότι υπάρχει ένα «φάρμακο» το οποίο μπορεί να κτίζει γερά οστά, να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθειες, καρκίνο και Αλτσχάϊμερ και αυτό μάλιστα δωρεάν, θα το πιστεύατε; Κι’ όμως, αρκετοί επιστήμονες...

Vitamin D: D-fend your health

The role of vitamin D in regulating circulating levels of calcium and phosphorus to ensure normal bone mineralization is well known. Emerging evidence correlates insufficient levels of vitamin D to an increased risk of developing non-skeletal pathologies:...

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ.

Το Εργαστήριο μας συμμετέχει στην Ιχνηλάτηση των Στενών Επαφών με Δωρεάν εργαστηριακή εξέταση (Rapid Antigen Test) του ιού...

Μικροβιολογικός Έλεγχος Νερού

Επειδή, το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό…και το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό…η ποιότητα του νερού είναι τεράστιας σημασίας για την Υγεία μας! Το νερό είναι ένας πολύτιμος αλλά και πολύ ευάλωτος φυσικός πόρος. Είναι...

Θυρεοειδική λειτουργία (Thyroid function)

Τι είναι ο Θυρεοειδής αδένας; Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός και τι ο υπερθυρεοειδισμός; Ο Θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αλλά από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Βρίσκεται στο κάτω μέρος του τραχήλου και μπροστά από τους...
Translate »